Roční kontroly plynového zařízení

Roční kontroly plynového zařízení

Publikováno: 15. 12. 2022

Dotaz:

Máme plynový kotel 24 kW a 3 sahary o výkonu 33 kW v dílně. Jednou za 3 roky provádíme revizi celkového plynového zařízení včetně spotřebičů revizním technikem. Kdo může provádět tyto roční kontroly zařízení podle legislativních požadavků? Kdokoliv znalý postupem při kontrole, revizní technik nebo osoba proškolena revizním technikem?

 

Odpověď:

Kontrolu vyhrazeného plynového zařízení dle ust. § 21 odst. 1 nařízení vlády č. 191/2022 Sb., o vyhrazených technických plynových zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti (dále jen „nařízení vlády č. 191/2022 Sb.“) provádí osoba odborně způsobilá podle ust. § 12 odst. 2 nebo 3 nařízení vlády č. 191/2022 Sb. Provozovatel vyhrazeného plynového zařízení před určením osoby k obsluze a kontrolám zajistí její seznámení včetně ověření znalostí právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci souvisejících s vyhrazeným plynovým zařízením.

 

V uvedeném případě, kdy se jedná o spotřebiče s jednotlivými tepelnými výkony nižšími než 50 kW, může samotnou kontrolu provést zaměstnanec pověřený provozovatelem plynového zařízení, který je proškolen k obsluze zařízení a s bezpečnostními předpisy, tzn. je odborně způsobilou osobu a v uvedeném případě nemusí být nutně proškolen pouze revizním technikem.

 

Jde-li o provádění kontroly nikoli pro vlastní potřebu provozovatele vyhrazeného plynového zařízení, považuje se za odborně způsobilou osobu

 

  1. revizní technik,
  2. zkušební technik, nebo
  3. osoba s platným osvědčením k montáži a opravám vyhrazeného plynového zařízení s příslušným rozsahem k činnostem na vyhrazených plynových zařízeních.

Za pověření k provádění kontrol podle výše uvedeného odstavce se považuje objednávka kontroly provozovatelem kontrolovaného vyhrazeného plynového zařízení (§ 12 odst. 3 nařízení vlády č. 191/2022 Sb.).

 

Závěrem jen upřesňujeme, že odpověď je směrována, podle dotazu obecně na kontrolu plynového zařízení. Pro doplnění uvádíme, že výrobci spotřebičů zpravidla 1 x ročně požadují v návodech na obsluhu provést tzv. servis spotřebiče, který může provést pouze výrobcem proškolená odborně způsobilá osoba.

Menu