Při kontrole v Opavě bylo odhaleno 45 nelegálně pracujících cizinců

Při kontrole v Opavě bylo odhaleno 45 nelegálně pracujících cizinců

Publikováno: 25. 6. 2018

Opava – Ve čtvrtek 21. června 2018 v brzkých ranních hodinách proběhla v Opavě kontrolní akce zaměřená na odhalování nelegálního zaměstnávání, které se zúčastnili inspektoři ostravského oblastního inspektorátu práce v součinnosti s policisty Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, konkrétně odborem cizinecké policie a speciální pořádkovou jednotkou.

Kontrola byla zaměřena na dodržování pracovněprávních předpisů, zejména na umožnění výkonu nelegální práce cizinců. V areálu firmy Bidfood Opava s.r.o. bylo zkontrolováno celkem 59 cizinců ukrajinské státní příslušnosti. Po ověření totožnosti a sepsání potřebných záznamů byla větší část cizinců policisty eskortována k podání vysvětlení, které probíhalo za přítomnosti tlumočníka. Jednalo se zejména o pracovníky, kteří disponovali vydanými polskými vízy typu D multi nebo se prokázali rozhodnutím k povolení zaměstnání, které bylo v rozporu s místem faktického výkonu práce. U 45 zahraničních zaměstnanců bylo následně zjištěno podezření na provádění nelegální výdělečné činnosti. Dle sdělení policie s nimi budou podle zákona o pobytu cizinců prováděny úkony správního řízení ve věci možného vyhoštění.

Kontrola oblastního inspektorátu práce byla zahájena rovněž u dvou českých společností, které zprostředkovávaly zahraniční pracovníky v návaznosti na polské firmy. Kontroly budou pokračovat ověřováním zjištěných skutečností a dokladovou kontrolou. Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj se zaměří rovněž na roli polských společností zprostředkovávajících zahraniční pracovníky.  Kontroly by měly především objasnit, pro kterou ze společností cizinci pracovali – vykonávali  závislou práci. V této věci se Státní úřad inspekce práce podle potřeby obrátí s žádostí o spolupráci na polské státní orgány.

V případě prokázání umožnění výkonu nelegálního práce hrozí "zaměstnavateli" pokuta až do výše 10 milionů korun. Celá akce proběhla hladce a byla velmi dobře zorganizována díky úzké spolupráci mezi Oblastním inspektorátem práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a policisty z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Mgr. Richard Kolibač
tiskový mluvčí SÚIP
775 863 764

 

Menu