Reakce na článek týdeníku Reflex

Reakce na článek týdeníku Reflex

Publikováno: 27. 10. 2021

Státní úřad inspekce práce důrazně protestuje proti obsahu článku „Co čeká novou vládu“, uveřejněného 21. října 2021 v časopise REFLEX. Součástí článku bylo i schéma s názvem „COSA NOSTRA AGROFERT“ a podtitulkem „Kde uplatňuje vliv impérium Agrofertu?“, kde je SÚIP uveden mezi jinými úřady a organizacemi údajně spadajícími pod vliv holdingu Agrofert. V samotném článku doprovázejícím a vysvětlujícím uvedené schéma už Státní úřad inspekce práce zmíněn není, není tedy ani nijak vysvětlen důvod jeho zařazení mezi úřady a organizace, ve kterých se podle autora uplatňuje vliv holdingu Agrofert, který je přes svěřenecký fond spojený se stávajícím premiérem Andrejem Babišem z politického hnutí ANO.

Státní úřad inspekce práce nebyl nikdy řízen ani nijak instruován ve své kontrolní činnosti nikým i jen vzdáleně spojeným s holdingem Agrofert. Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které Státní úřad inspekce práce spadá, nebylo řízeno dlouhodobě nikým z politického hnutí ANO, ale ministry (Maláčová, Marksová), které určitě nelze zařadit do sféry vlivu hnutí ANO ani je považovat za nástroje uplatňování vlivu holdingu Agrofert.

Státní úřad inspekce práce svou kontrolní činnost prováděl vždy důsledně nestranně a kontroloval společnosti bez ohledu na jejich vlastníka anebo politické preference jejího majitele. Společnosti spadající pod holding Agrofert byly v průběhu let opakovaně kontrolovány, ani více, ani méně než jiné společnosti, a to na základě zjištění získaných z podnětů zaměstnanců, od sociálních partnerů, informací z poradenské činnosti, kontrolních zjištění z minulosti, ale vždy nestranně a objektivně.

Dle našeho názoru je nešťastné v rámci boje proti osobě Andreje Babiše politizovat kontrolní činnost Státního úřadu inspekce práce, která ze zákona musí být vždy nestranná. Redakci týdeníku Reflex jsme již požádali o korekci tvrzení uvedeného v předmětném článku.

Reakci MPSV naleznete zde: Ministerstvo práce a sociálních věcí se ohrazuje proti tvrzením časopisu Reflex

Časopis Reflex dne 11. listopadu 2021 zveřejnil naši reakci:

Mgr. Richard Kolibač
tiskový mluvčí SÚIP
775 863 764
Menu