Oblastní inspektorát práce dohlédl na bezpečnost práce při rekonstrukci středověké věže Jakobínka

Oblastní inspektorát práce dohlédl na bezpečnost práce při rekonstrukci středověké věže Jakobínka

Publikováno: 6. 6. 2018

České Budějovice – Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se podílel svými radami na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci během rekonstrukce středověké věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou. Zástupci Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích se obrátili na pracovníky oblastního inspektorátu s žádostí o pomoc při zajištění bezpečnosti práce, během náročné rekonstrukce středověké věže Jakobínka na hradě Rožmberku v jižních Čechách. Dvojice bezpečnostních inspektorů se dne 31. 5. 2018 na místě zúčastnila společné konzultace se zástupci zadavatele, zhotovitele a pracovníka odpovědného za oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Při rekonstrukci je využíváno zcela unikátní lešení vytvořené pouze historicky autentickými postupy, vznikalo tedy výhradně za použití lidské síly, velkého umu řemeslníků a ze stromů vytěžených v blízkosti hradu Rožmberk. Pro opravu věže byl současně zkonstruován dřevěný středověký jeřáb poháněný lidskou silou.

Výjimečným je stejně tak nevšední a aktivní přístup všech zúčastněných k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Oblastní inspektorát konstatoval dílčí nedostatky, například při zajištění přístupu na pracoviště, které byly dány snahou všech zúčastněných o dosažení maximální historické autenticity tohoto ojedinělého stavebního experimentu. Po diskuzi byla navržena bezpečná řešení. Oblastní inspektorát bude tuto jedinečnou stavbu sledovat i nadále. 
Mgr. Richard Kolibač
tiskový mluvčí SÚIP
775 863 764
Menu