Titulem „Bezpečný podnik" bylo oceněno čtrnáct firem

Titulem „Bezpečný podnik" bylo oceněno čtrnáct firem

Publikováno: 27. 10. 2021

Praha – Ačkoliv letošní rok byl opět ve znamení komplikací spojených s pandemií covid-19, přesto se našly firmy, které se rozhodly chránit zdraví svých zaměstnanců na pracovištích nad rámec povinností daných zákonem a zasloužit si tak čestný titul „Bezpečný podnik“. Zástupci celkem čtrnácti firem včera převzali prestižní ocenění v Kaiserštejnském paláci v Praze z rukou ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a generálního inspektora Státního úřadu inspekce práce Rudolfa Hahna. Drtivá většina firem byla takto oceněna už poněkolikáté a úctu si zaslouží společnosti: OHLA ŽS, a.s., Plzeňská teplárenská, a.s., a Pražská teplárenská a.s., které získaly toto ocenění posedmé. Úplným premiantem je společnost SYNTHOS Kralupy a.s., která se stala „Bezpečným podnikem“ už poosmé.

K slavnostnímu předávání došlo přesně po dvou letech, letos na jaře bylo kvůli omezením způsobeným pandemií covid-19 zrušeno a stejně tak i v loňském roce na jaře i na podzim. Nicméně náročná kritéria pro získání titulu „Bezpečný podnik“ zůstávají stále stejná a jejich splnění je důkazem, že pro vedení takto oceněných společností je bezpečnost a ochrana zdraví jejich zaměstnanců na pracovištích stavěna na stejnou úroveň jako ekonomické výsledky. „Potěšilo mě, že zaměstnavatelů, kterým na zaměstnancích záleží, není málo! Věřím, že se oceněné firmy stanou dobrým příkladem bezpečného a férového pracovního prostředí,“ vyzdvihla  ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Osvědčení „Bezpečný podnik“ se získává na dobu tří let, kdy po celou dobu je takto oceněná společnost pod zvýšeným dohledem inspektorátů práce. Pro firmy je získání takového ocenění prestižní záležitostí.

V České republice se v současné době prokazuje platným osvědčením celkem 73 společností (s dohromady 50 tisíci zaměstnanci), které přispívají zavedením a důsledným uplatňováním systémového pojetí řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ke snižování pracovní úrazovosti i nemocnosti svých zaměstnanců na minimum.

K datu 26. 10. 2021 získaly osvědčení „Bezpečný podnik“ následující firmy:

  • ACO Industries k.s., se sídlem v Přibyslavi
  • Bühler Motor s.r.o., se sídlem v Hradci Králové
  • CCI Czech Republic s.r.o., se sídlem ve Šlapanicích
  • ČEZ Distribuce, a. s., se sídlem v Děčíně
  • OHLA ŽS, a.s., se sídlem v Brně
  • Plzeňská teplárenská, a.s., se sídlem v Plzni
  • Pražská teplárenská a.s., se sídlem v Praze
  • Siemens, s.r.o.; o. z. Elektromotory Frenštát, se sídlem ve Frenštátu pod Radhoštěm
  • Správa a údržba silnic Pardubického kraje, se sídlem v Pardubicích
  • S u b t e r r a  a.s., se sídlem v Praze
  • SYNTHOS Kralupy a.s., se sídlem v Kralupech nad Vltavou
  • SYNTHOS PBR s.r.o., se sídlem v Kralupech nad Vltavou
  • TAMERO INVEST s.r.o., se sídlem v Kralupech nad Vltavou
  • VODÁRNA PLZEŇ a.s., se sídlem v Plzni

Neustálé zlepšování, které je jedním z požadavků programu, pomáhá docílit vyšší úrovně správné praxe v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, a proto Ministerstvo práce a sociálních věcí a Státní úřad inspekce práce budou pokračovat v podpoře programu „Bezpečný podnik“.
 

 

 

O programu "Bezpečný podnik"

Cílem programu „Bezpečný podnik“ je zvýšit úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, docílit tak současně vyšší úrovně kultury práce a vytvořit podmínky pro zavedení a uplatňování integrovaného systému řízení. Splnění požadavků programu „Bezpečný podnik“ je praktickým naplněním zásady dát při řízení právního subjektu stejnou prioritu jak ekonomickým hlediskům, tak i bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí. Společnostem, které splnily podmínky programu, se uděluje osvědčení „Bezpečný podnik“. Program „Bezpečný podnik“ je rovněž nedílnou součástí státní politiky a je zakotven také v Národní politice bezpečnosti a ochrany zdraví při práci České republiky. Více informací o programu je dostupných na https://www.suip.cz/web/suip/program-bezpecny-podnik.

 

Mgr. Richard Kolibač
tiskový mluvčí SÚIP
775 863 764

Menu