přejdi na obsah | přejdi na menu | přejdi na oblasti | přejdi na vyhledávání

Státní úřad inspekce práce

Důležitá upozornění

Jak jste se dostali na náš web?

Zobrazit výsledky

Státní úřad inspekce práce » Pro média » Tiskové zprávy » Tiskové prohlášení

Tiskové prohlášení

V souvislosti se čtvrteční explozí nádrže na pohonné hmoty v kralupské rafinerii společnosti Unipetrol vydává Státní úřad inspekce práce následující prohlášení:

Prvotního šetření na místě události se dne 22. 3. 2018 ve 14 hodin zúčastnili inspektoři Oblastního inspektorátu práce pro Středočeský kraj se sídlem v Praze. K události došlo v prostorách společnosti Unipetrol RPA, s.r.o. Litvínov – odštěpeném závodu v Kralupech nad Vltavou, při opravě dlouhodobě nepoužívané nádrže, která měla spočívat v demontáži stávajících armatur určených k repasi. Na těchto činnostech se podíleli zaměstnanci 4 dodavatelských subjektů.

Vzhledem k závažnosti situace byl generálním inspektorem Státního úřadu inspekce práce sestaven speciální pracovní tým, který se v rámci šetření zaměří na okolnosti a příčiny vzniku smrtelných úrazů a dodržení všech pravidel bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti. Na postupu šetření se bude i metodicky podílet Státní úřad inspekce práce.

V rámci šetření celé události se tento pracovní  tým bude  zejména zabývat zpracováním a obsahem provozně technické dokumentace ve vazbě na prováděné činnosti během repase nádrže, dále se zaměří na oblast řádného proškolení zaměstnanců i dodavatelských firem jak s bezpečnostmi předpisy, tak s provozní dokumentací. Inspektory bude zajímat i způsob stanovení rizik a opatření k těmto rizikům, který by při takovýchto činnostech mohly nastat. Šetření se rovněž zaměří i na oblast pracovněprávní, tedy zda zaměstnavatel splnil veškeré povinnosti vůči svým zaměstnancům – cizím státním příslušníkům. Speciální pracovní tým bude v rámci šetření spolupracovatPolicií České republiky a Hasičským záchranným sborem ČR, zejména při předávání informací.

Pokud inspektoři shledají, že firma při manipulaci s prázdnou nádrží na pohonné hmoty pochybila, mohou uložit pokutu až do výše dvou milionů korun. Konečné závěry by měly být během dvou až tří měsíců.

Mgr. Richard Kolibač
tiskový mluvčí SÚIP